koostumus

Suklaan rakenteesta

Suklaasta noin 70% on kiinteää ainesta, joka koostuu pääosin sokerista ja kaakaon kuiva-aineista. Loput 30% on kaakaovoita tai sen kaltaista kasvirasvaa. Suklaa on rakenteeltaan puolijähmeä kolloidi, jossa rasva on ainoa jatkuva faasi ja kiinteä aines on siihen dispergoitunut.

Jotta lopullinen suklaa ei tuntuisi rakeiselta suussa, on valtaosa sen hiukkasista (sokeri ja kaakaon kuiva-aineet) oltava kooltaan pienempiä kuin 30 μm (0,03mm). Esimerkiksi belgialainen suklaa on tullut tunnetuksi suussa sulavuudestaan ja tähän osittain vaikuttaa juuri suklaan hiukkasten pieni raekoko, joka on enintään 18–20 μm. Tavallinen hienosokeri on 0,6 – 1,0 mm raekokoa ja tomusokeri on  5–100 μm raekokoa. Toisin sanoen hiukkaset on jauhettava tavallista tomusokeriakin hienommaksi jauheeksi.

Kemiallinen koostumus

Suklaa on hyvin monimutkainen seos, jonka kemiallista koostumusta ei täysin tunneta. Analyyttisten menetelmien kehittymisen myötä suklaasta tunnistettujen yhdisteiden määrä on kasvanut. Kaiken kaikkiaan suklaasta on tunnistettu yli 600 erilaista haihtuvaa yhdistettä, joista suurin osa on erilaisia pyratsiinejä, estereitä, amiineja (esimerkiksi pyridiinit ja pyrrolit) ja hiilivetyjä. Alla olevaan taulukkoon on kirjattu 399 erilaista suklaasta tunnistettua yhdistettä yhdisteryhmiin jaoteltuna.

Suklaasta tunnistettuja kemiallisia yhdisteitä (lähde: Tannenbaum, G., Chocolate: A Marvelous Natural Product of Chemistry, Journal of Chemistry Education 81 (2004) )

Suklaasta tunnistettuja kemiallisia yhdisteitä (lähde: Tannenbaum, G., Chocolate: A Marvelous Natural Product of Chemistry, Journal of Chemistry Education 81 (2004) )

 

3 comments

  1. Kuvailet suklaan koostumuksen (= raaka-aineiden lista ja summittainen resepti) alussa. Hyvä näin! Seuraavassa kappaleessa, kemiallinen koostumus kuvailet itseasiassa kaakaon kemiallisen koostumuksen et suklaan. Korjaa tämä ehdottomasti! Miksi et ole etsinyt kaakaon aromiaineita ja joitain esimerkkejä niiden rakenteesta? Perusopetuksen yläkoulun kemian 3. ja lukion pakolliseen KE1 kursseihin sisältyy esimerkiksi estereiden rakenteet, lähteet ja aromit. KE1 on esimerkiksi aromaattiset aldehydit.

    En aloittaisi lesitiinillä, koska se on yleinen emulgointiaine eikä erityisesti suklaan. Laittaisin sen viimeiseksi. Nostaisin kofeiinin ja teobromidin kemialliseen koostumukseen ennen rasvoja. Olisi johdonmukaisempi
    Vaihda kofeiinin ja teobromiinin kaavojen järjestys vastaamaan tekstin järjestystä. Tarkista kieliasu.

    Muuttaisin lähestymistapaasi: tuo arkea kemiaa ei toisin päin! Kemianopetuksessa kemia on pääasia (ops:n oppisisällöt), et ole kotitalousopettaja etkä pidä ruokablogia.

    1. Kemiallisessa koostumuksessa on kyse suklaasta tunnistetuista aineista ei puhtaasta kaakaosta. Siinä siis ei virhettä.
      Tuo lista suklaan sisältämistä kemiallisista yhdisteistä on vajaa ja vaatii tosiaan täydennystä (jahka ehdin niin pitkälle).

Jätä kommentti