Suklaan sisältämiä kemiallisia yhdisteitä

Lesitiini.

Valtaosaan suklaista lisätään emulgointiaineeksi soijalesitiiniä. Lesitiini koostuu erilaisista luonnollisista fosfolipideistä muun muassa kuvassa esitetystä fosfatidyylikoliinista. fosfatidyylikoliini

Lesitiini muodostaa suklaamassassa misellejä poolisten sokerien ympärille niin, että lesitiinin lipofiiliset hännät muodostavat misellin ulkopinnan. Näin lesitiini edesauttaa ja nopeuttaa suspension muodostusta suklaassa. Lesitiinin tilalla voidaan käyttää vaihtoehtoisia emulgointiaineita esimerkiksi sitruunahapon estereitä tai sitten suklaa voidaan valmistaa täysin ilman emulgointiaineita.kaakaovoin rasvahapot

 

Rasvahapot

Suklaan rasvan eli kaakaovoin rasvahapot koostuvat yli 95 prosenttisesti kolmesta rasvahaposta:

  • palmitiinihaposta CH3(CH2)14COOH,
  • steariinihaposta CH3(CH2)16COOH sekä
  • oleiinihaposta CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH.

Palmitiinihappo sekä steariinihappo ovat tyydyttyneitä karboksyylihappoja. Tyydyttyneitä rasvahappoja pidetään yleisesti epäterveellisinä sillä niillä on taipumusta kohottaa kolesteroliarvoja.  Steariinihappo on tässä suhteessa poikkeus, sillä ihmiskeho pystyy muuttamaan sen oleiinihapoksi . Oleiinihappo on tyydyttymätön rasvahappo, jonka hiilivetyketjun yhdeksännen ja kymmenennen hiilen välillä on kaksoissidos.

kofeiini ja teobromiini

 

Kofeiini ja teobromiini

ovat puriinipohjaisia piristäviä alkaloideja eli kasviemäksiä. Molemmat ovat peräisin kaakaosta, joten mitä kaakaopitoisempaa suklaata sitä enemmän kofeiinia ja teobromiinia siinä on.

Teobromiinin kemiallinen kaava on C7H8N4O2 ja moolimassa 180,164 g/mol. Teobromiinia on hieman teessä.

Kofeiinin kemiallinen kaava on C8H10N4O2 ja moolimassa 194,19 g/mol. Sitä on suklaan lisäksi mm kahvissa, kokiksessa ja teessä.

 

 

Linkit

Jätä kommentti