Kemistejä suklaan historiassa

Coenraad Johannes Van Houten (1801-1887)

Vuonna 1828 hollantilainen Coenraad Van Houten patentoi menetelmän, jolla kaakaovoi saatiin tehokkaasti erotettua kaakaolikööristä. Kaakaovoi on keskeinen tekijä kiinteän suklaan rakenteeseen sekä sulamisominaisuuksiin ja sen erottaminen kaakaolikööristä on edellytys kiinteän suklaan tuotannolle.  Van Houtenin menetelmä perustui hydraulisen puristimen käyttämiseen. Näin saadun kiinteän jauhetun kaakaon rasvapitoisuus oli laskenut alkuperäisestä noin 53 – 55 prosentista noin 27 – 28 prosenttiin. Nykypäivänä suurin osa kaakaojauheesta sisältää edelleen noin 20% rasvaa, mutta myös vähärasvaisempia tai rasvatonta kaakaojauhetta on saatavilla.
Van Houten käsitteli kaakaojauheen alkalisuoloilla, kuten natriumkarbonaatti, jotta jauheen veteen sekoittuvuus parantuisi. Tänä päivänä edelleen kaakaojauhe on useimmiten alkaloitua. Alkalointiprosessi, jota kutsutaan keksijänsä kotimaan mukaan myös englanninkielisellä nimellä dutching.

 

Henri Nestlé (1814-1890)

Maitojauheen kehittäjä. Nestlé kehitti maitojauhetta vauvojen korvikemaidoksi. Korvikemaito sisälsi sokereita ja viljatuotteita, joita oli kemiallisesti käsitelty niin ettei tuote tuottaisi vauvoille ruuansulatusongelmia. Vuonna 1867 Henri Nestlé pelasti korvikemaidollaan äitinsä menettäneen poikavauvan hengen ja tuote sai valtavan suosion.
Vuonna 1875 Nestlén ystävä Daniel Peters onnistui ensimmäisenä maailmassa kehittämään maitosuklaan käyttämällä Nestlén luomaa maitojauhetta.

 

3 comments

  1. Outi Haatainen @ Hollantilainen Coenraad Johannes mistä hän löytyi kaakao? Koska Alankomaat ei kasvaa kaakaosta! Onko suklaa alkanut 1801 jälkeen tai ennen?

    Onko suklaa vaativa vain maitojauhetta ja miksi?

    Olen lukiolainen opiskelija vähän näytä skeptinen toivoon minun kysymys tulee asiallinen!

    1. Olet aivan oikeassa siinä, ettei kaakaopuu kasva Alankomaissa (paitsi ehkä kasvitieteellisessä puutarhassa tai muussa kasvihuoneessa), mutta kaakaopapuja on tuotu eurooppaan 1600-luvulta lähtien. Valtaosin ennen 1800-lukua kaakao nautittiin nestemäisessä muodossa. Esimerkiksi Ranskassa oli myynnissä pieniä kiinteitä suklaapaloja ennen 1800-lukua, mutta näiden rakenne oli rakeinen eikä suussasulava jollaiseksi nykyään kiinteän suklaan miellämme. Teollistumisen myötä syntyi monet koneet ja ideat joiden avulla kiinteästä suklaasta saatiin suussasulava ja osa tätä prosessia on ollut Van Houtenin kehittämä puristin.

      Maitosuklaa tehdään useimmiten käyttäen maitojauhetta, sillä suklaan valmistusprosessissa on tärkeää kontrolloida massan kosteutta (nesteen määrää). Siten perusmaidon käyttäminen on hankalaa, mutta ei poissuljettua.

Jätä kommentti